REKLAMA

Źródło: Freepik

Szakszuka

Szakszuka to potrawa pochodząca z kuchni izraelskiej i arabskiej, składająca się z jajek w sosie pomidorowym z warzywami. To łatwe w przygotowaniu danie idealnie nadaje się na śniadanie, brunch lub lekką kolację.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 cebula Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 3 pomidory Dodano do
  • 4 jajka Dodano do
  • 1 Łyżka oliwy Dodano do
  • 1 łyżeczka papryki mielonej Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Opcjonalnie pietruszka lub kolendra do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

25 min.
1. Krok

Pokrebulę,kę iidory w droą kostkę, a czosnek posiekaj.

2. Krok

W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.

3. Krok

Dodaj paprykę i pomidory, wymieszaj.

4. Krok

Dodaj posiekany czosnek, paprykę mieloną, sól i pieprz. Smaż na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną.

5. Krok

Zrób cztery wgłębienia w sosie warzywnym i wbij jajka.

6. Krok

Przykryj rondel pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut, aż jajka się ścięną.

7. Krok

Posyp szakszukę posiekaną pietruszką lub kolendrą i podawaj na ciepło.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1112 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Na patelni

559 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2015 przepisy

Deser

1521 przepisy