REKLAMA

Źródło: Pixabay

Szparagi

Grillowany zielony szparag w prosciutto to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowego świeżego szparagu i dodanie mu wyrazistego smaku

REKLAMA

Składniki

porcje
3
  • 24 szt Szparagi Dodano do
  • 6 plastry Szynka parmeńska Dodano do
  • 2 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przed rozpoczęciem przygotowania umyj szparagi pod bieżącą wodą i osusz je. Usuń twardsze końcówki szparagów, odcinając około 2,5 cm od dołu.

2. Krok

Weź jedną plastrę szynki i na końcu połóż 4 łodygi szparagów. Powoli zwijaj szynkę wokół szparagów, aby je objąć. Kontynuuj z pozostałymi łodygami szparagów i plastrami szynki, aż wszystko będzie zawinięte.

3. Krok

Rozgrzej grill do średniej temperatury. Gdy grill jest wystarczająco rozgrzany, posmaruj przyprawionego asparagusa oliwą z oliwek zmieszaną z solą i przyprawami.

4. Krok

Umieść szparagi na grillu i grilluj przez około 2 do 3 minut z każdej strony. Można podawać jako dodatek lub jeść samodzielnie jako lekki obiad.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy