REKLAMA

Źródło: Pixabay

Szparagi

Grillowany zielony szparag w prosciutto to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowego świeżego szparagu i dodanie mu wyrazistego smaku

REKLAMA

Składniki

porcje
3
  • 24 szt Szparagi Dodano do
  • 6 plastry Szynka parmeńska Dodano do
  • 2 łyżki oliwa z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przed rozpoczęciem przygotowania umyj szparagi pod bieżącą wodą i osusz je. Usuń twardsze końcówki szparagów, odcinając około 2,5 cm od dołu.

2. Krok

Weź jedną plastrę szynki i na końcu połóż 4 łodygi szparagów. Powoli zwijaj szynkę wokół szparagów, aby je objąć. Kontynuuj z pozostałymi łodygami szparagów i plastrami szynki, aż wszystko będzie zawinięte.

3. Krok

Rozgrzej grill do średniej temperatury. Gdy grill jest wystarczająco rozgrzany, posmaruj przyprawionego asparagusa oliwą z oliwek zmieszaną z solą i przyprawami.

4. Krok

Umieść szparagi na grillu i grilluj przez około 2 do 3 minut z każdej strony. Można podawać jako dodatek lub jeść samodzielnie jako lekki obiad.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy