Źródło: Pixabay
Szparagi
Grillowany zielony szparag w prosciutto to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowego świeżego szparagu i dodanie mu wyrazistego smaku
Składniki
- 24 szt Szparagi
- 6 plastry Szynka parmeńska
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Przed rozpoczęciem przygotowania umyj szparagi pod bieżącą wodą i osusz je. Usuń twardsze końcówki szparagów, odcinając około 2,5 cm od dołu.
Weź jedną plastrę szynki i na końcu połóż 4 łodygi szparagów. Powoli zwijaj szynkę wokół szparagów, aby je objąć. Kontynuuj z pozostałymi łodygami szparagów i plastrami szynki, aż wszystko będzie zawinięte.
Rozgrzej grill do średniej temperatury. Gdy grill jest wystarczająco rozgrzany, posmaruj przyprawionego asparagusa oliwą z oliwek zmieszaną z solą i przyprawami.
Umieść szparagi na grillu i grilluj przez około 2 do 3 minut z każdej strony. Można podawać jako dodatek lub jeść samodzielnie jako lekki obiad.