Źródło: youtube
Szparagi z makaronem
Wyjątkowo smaczny makaron z dzikimi szparagami: musisz go wypróbować.
Składniki
- spaghetti
- 2⁄3 kubek oliwa z oliwek
- 1 Garść szparagów
- 4 ząbek czosnku
- 4 skórka cytrynowa
- 8 świeże liście bazylii
- 2 Cytryny
- parmezan
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotować makaron w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą, mieszając od czasu do czasu, aż będzie al dente. Odcedź makaron, zachowując 1½ szklanki płynu z gotowania. W międzyczasie podgrzać olej w dużej patelni holenderskiej lub innym ciężkim rondlu na średnim ogniu. Dodać szparagi, doprawić solą i smażyć, często mieszając, aż zaczną nabierać koloru, około 1 minuty. Dodać czosnek, skórkę z cytryny i płatki czerwonej papryki i gotować, mieszając, aż zaczną pachnieć, około 30 sekund. Zdjąć z ognia i odstawić, aż pasta będzie gotowa.
Dodać makaron i bazylię do rondla ze szparagami i ponownie podgrzać na średnim ogniu. Wycisnąć sok z obu cytryn i dodać 2 uncje parmezanu oraz 1 szklankę płynu z gotowania makaronu. Gotować, energicznie mieszając i w razie potrzeby dodając więcej płynu do gotowania makaronu, aż sos stanie się kremowy i zemulgowany, a makaron zostanie pokryty, około 1 minuty. Posmakować i w razie potrzeby doprawić solą. Usunąć i wyrzucić czosnek. Podzielić makaron między miski, umieszczając w każdej z nich pasek cytryny i posypać większą ilością parmezanu.