REKLAMA

Źródło: youtube

Szparagi z makaronem

Wyjątkowo smaczny makaron z dzikimi szparagami: musisz go wypróbować.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • spaghetti Dodano do
  • 23 kubek oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 Garść szparagów Dodano do
  • 4 ząbek czosnku Dodano do
  • 4 skórka cytrynowa Dodano do
  • 8 świeże liście bazylii Dodano do
  • 2 Cytryny Dodano do
  • parmezan Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Ugotować makaron w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą, mieszając od czasu do czasu, aż będzie al dente. Odcedź makaron, zachowując 1½ szklanki płynu z gotowania. W międzyczasie podgrzać olej w dużej patelni holenderskiej lub innym ciężkim rondlu na średnim ogniu. Dodać szparagi, doprawić solą i smażyć, często mieszając, aż zaczną nabierać koloru, około 1 minuty. Dodać czosnek, skórkę z cytryny i płatki czerwonej papryki i gotować, mieszając, aż zaczną pachnieć, około 30 sekund. Zdjąć z ognia i odstawić, aż pasta będzie gotowa.

2. Krok

Dodać makaron i bazylię do rondla ze szparagami i ponownie podgrzać na średnim ogniu. Wycisnąć sok z obu cytryn i dodać 2 uncje parmezanu oraz 1 szklankę płynu z gotowania makaronu. Gotować, energicznie mieszając i w razie potrzeby dodając więcej płynu do gotowania makaronu, aż sos stanie się kremowy i zemulgowany, a makaron zostanie pokryty, około 1 minuty. Posmakować i w razie potrzeby doprawić solą. Usunąć i wyrzucić czosnek. Podzielić makaron między miski, umieszczając w każdej z nich pasek cytryny i posypać większą ilością parmezanu.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy