Sznycel po wiedeńsku
Przygotuj w domu oryginalnego wiedeńskiego schabowego. Możesz go przygotować z mięsa kurczaka, wieprzowego lub wołowego. Najlepszy wiedeński schabowy jest jednak z mięsa cielęcego.
Składniki
- 400 g kotlety cielęce
- 2 szt jajko
- 1 filiżanka mąka samozbrylająca
- 1 filiżanka bułka tarta
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
- Plastry cytryny do dekoracji
- Pietruszka
- masło
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso cielęce myjemy i kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
Źródło: Youtube
Każdy kawałek mięsa jeszcze przeciskamy na pół, ale nie całkiem. Możemy to porównać do otwartej książki.
Źródło: Youtube
Tak przygotowane kawałki zawinąć w folię spożywczą i delikatnie stłuc.
Źródło: Youtube
Następnie posypujemy plastry solą i pieprzem do smaku.
Zaczynamy od zawijania w 3-warstwy. Pierwsza jest mąka.
Źródło: Youtube
Następnie obtaczać kawałki w jajku.
Źródło: Youtube
A na koniec obtaczamy je w bułce tartej.
Źródło: Youtube
Do patelni wlewamy olej do smażenia i możemy dodać łyżeczkę masła. Schabowy musi pływać w oleju. Smażymy około 3 do 4 minut z każdej strony.
Źródło: Youtube
Na dekorację przygotowujemy posiekany natka pietruszki zmieszana z masłem.
Źródło: Youtube
Niewielką ilość masła w temperaturze pokojowej mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
Źródło: Youtube