:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/krzaV8_qahJ62VH7H6bL/e309d63dbfd405fb634daf40d0a273.jpeg)
Sznycel po wiedeńsku
Przygotuj w domu oryginalnego wiedeńskiego schabowego. Możesz go przygotować z mięsa kurczaka, wieprzowego lub wołowego. Najlepszy wiedeński schabowy jest jednak z mięsa cielęcego.
Składniki
- 400 g kotlety cielęce
- 2 szt jajko
- 1 filiżanka mąka samozbrylająca
- 1 filiżanka bułka tarta
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
- Plastry cytryny do dekoracji
- Pietruszka
- masło
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso cielęce myjemy i kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/krzaV8_qahJ62VH7H6bL/f13ff21118e7e67b32f4858c56634a.jpeg)
Źródło: Youtube
Każdy kawałek mięsa jeszcze przeciskamy na pół, ale nie całkiem. Możemy to porównać do otwartej książki.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/krzaV8_qahJ62VH7H6bL/a356ce3900ac26abbfcae7c276f7fe.jpeg)
Źródło: Youtube
Tak przygotowane kawałki zawinąć w folię spożywczą i delikatnie stłuc.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/krzaV8_qahJ62VH7H6bL/ff6fabeead15b1c89520961d348721.jpeg)
Źródło: Youtube
Następnie posypujemy plastry solą i pieprzem do smaku.
Zaczynamy od zawijania w 3-warstwy. Pierwsza jest mąka.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/krzaV8_qahJ62VH7H6bL/92d4d5443edba5130fec8e700c791c.jpeg)
Źródło: Youtube
Następnie obtaczać kawałki w jajku.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/krzaV8_qahJ62VH7H6bL/de7ac8f30db1c55fd87e3a7e7f1784.jpeg)
Źródło: Youtube
A na koniec obtaczamy je w bułce tartej.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/krzaV8_qahJ62VH7H6bL/5b5b46df5a3acd77bbbae3ab2e3287.jpeg)
Źródło: Youtube
Do patelni wlewamy olej do smażenia i możemy dodać łyżeczkę masła. Schabowy musi pływać w oleju. Smażymy około 3 do 4 minut z każdej strony.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/krzaV8_qahJ62VH7H6bL/6c8f218cd4d12869fed9f6927f29cd.jpeg)
Źródło: Youtube
Na dekorację przygotowujemy posiekany natka pietruszki zmieszana z masłem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/krzaV8_qahJ62VH7H6bL/5aa365394c7ad488349d66fad78a35.jpeg)
Źródło: Youtube
Niewielką ilość masła w temperaturze pokojowej mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/krzaV8_qahJ62VH7H6bL/a23601a0e6ceeb8f25aca535b267b3.jpeg)
Źródło: Youtube