REKLAMA

Źródło: miki-tiger from Getty Images

Szczaw w słoiku

To tradycyjny polski przepis na umyte i oprane liście szczawu w słoiku, doskonały na zimę. Możemy go użyć do przygotowania zupy szczawiowej lub sałatek. Co ważne, szczaw zawiera dużo witamin, więc warto mieć go w spiżarni na zimę, kiedy wybór warzyw i owoców jest ograniczony.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 3 kg szczaw Dodano do
  • 2 l woda Dodano do
  • 1 sztuka duży słoik Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Umyj szczaw i usuń twardy środek z liści.

2. Krok

Włóż szczaw do dużego naczynia i zalej go wodą. Odczekaj chwilę, aż szczaw zmięknie.

3. Krok

Gdy szczaw zmięknie, ułóż go w słoiku, upewniając się, że wszystkie liście są równomiernie rozłożone.

4. Krok

Zalej szczaw w słoiku wrzącą wodą aż do pełna, i zamknij słoik.

5. Krok

Teraz słoik ze szczawiem np. najpierw: na 30 minut w garnku z wrzącą wodą. Po tym czasie wyjmij go i odwróć słoik do góry dnem - to pomoże usunąć powietrze ze słoika.

6. Krok

Możesz teraz przechowywać szczaw na zimę - powinien zostać dobrze zakonserwowany po tym zabiegu!

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy