Źródło: miki-tiger from Getty Images
Szczaw w słoiku
To tradycyjny polski przepis na umyte i oprane liście szczawu w słoiku, doskonały na zimę. Możemy go użyć do przygotowania zupy szczawiowej lub sałatek. Co ważne, szczaw zawiera dużo witamin, więc warto mieć go w spiżarni na zimę, kiedy wybór warzyw i owoców jest ograniczony.
Składniki
- 3 kg szczaw
- 2 l woda
- 1 sztuka duży słoik
Najnowsze ulotki
Procedura
Umyj szczaw i usuń twardy środek z liści.
Włóż szczaw do dużego naczynia i zalej go wodą. Odczekaj chwilę, aż szczaw zmięknie.
Gdy szczaw zmięknie, ułóż go w słoiku, upewniając się, że wszystkie liście są równomiernie rozłożone.
Zalej szczaw w słoiku wrzącą wodą aż do pełna, i zamknij słoik.
Teraz słoik ze szczawiem np. najpierw: na 30 minut w garnku z wrzącą wodą. Po tym czasie wyjmij go i odwróć słoik do góry dnem - to pomoże usunąć powietrze ze słoika.
Możesz teraz przechowywać szczaw na zimę - powinien zostać dobrze zakonserwowany po tym zabiegu!