REKLAMA
Źródło: Rimma_Bondarenko from Getty Images
Szarlotka z rabarbarem i twarogiem
Smaczne i proste ciasto, które może przygotować nawet początkujący. Szarlotka z rabarbarem i twarogiem to wspaniały deser.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Kosz
- 200 g mąka zwykła specjalna
- 100 g cukier
- 1 szt jajko
- 100 g masło
- 1 szt Proszek do pieczenia
Serowy nadzienie
- 500 g Ser biały
- 100 g cukier
- 2 szt jajka
- 1 szt cukier waniliowy
Farsz z rabarbaru
- 500 g rabarbar
- 50 g cukier
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Ciasto: W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy jajka i masło i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto pozostawiamy w lodówce na co najmniej pół godziny.
2. Krok
Serowy nadzienie: Ser mieszamy z cukrem, jajkami i cukrem waniliowym do gładkości.
3. Krok
Nadzienie z rabarbaru: Rabarbaru czyścimy, kroimy na kawałki i mieszamy z cukrem.
4. Krok
Pieczenie: Formę wykładamy ciastem, nałożyć na to nadzienie serowe i posypać rabarbarem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę. Pozwalamy mu ostygnąć, a następnie posypujemy go cukrem pudrem.