:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/WyoweiKIZtYVDlWPlGxN/b704302cc48ac8120f5c19dde20a6e.jpeg)
Źródło: FB: Thermomix TM6 i TM5 - przepisy i inspiracje
Szarlotka Tatrzańska
Szarlotka Tatrzańska to niebanalne połączenie tradycyjnej szarlotki z górami.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki
- 200 g masla
- 5 g proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 2 ks jajka
Nadzienie
- 6 ks duże jabłka
- 100 g Miód
- 100 g orzechy laskowe
- 1 lyzeczka cynamonu
Posypka
- 150 g mąki
- 100 g masla
- 100 g cukru
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier i jajka. Ugnieć ciasto, a następnie wstaw je do lodówki na minimum 30 minut.
W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usunąć gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry. Orzechy laskowe posiekaj. Wszystko wymieszaj w misce z miodem i cynamonem.
Przygotuj posypkę. W misce połącz mąkę, masło i cukier. Ugnieć drobną kruszonkę i zostaw na boku.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i równomiernie wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia. Wyłóż na to nadzienie jabłkowe, a na wierzch posyp kruszonką.
Piekarnik wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut, aż kruszonka się zarumieni. Po upieczeniu pozostaw szarlotkę w formie do wystygnięcia, a następnie podawaj.