REKLAMA

Źródło: FB: Thermomix TM6 i TM5 - przepisy i inspiracje

Szarlotka Tatrzańska

Szarlotka Tatrzańska to niebanalne połączenie tradycyjnej szarlotki z górami.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto

  • 500 g mąki Dodano do
  • 200 g masla Dodano do
  • 5 g proszku do pieczenia Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 2 ks jajka Dodano do

Nadzienie

  • 6 ks duże jabłka Dodano do
  • 100 g Miód Dodano do
  • 100 g orzechy laskowe Dodano do
  • 1 lyzeczka cynamonu Dodano do

Posypka

  • 150 g mąki Dodano do
  • 100 g masla Dodano do
  • 100 g cukru Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zacznij od przygotowania ciasta. W misce połącz mąkę, masło, proszek do pieczenia, cukier i jajka. Ugnieć ciasto, a następnie wstaw je do lodówki na minimum 30 minut.

2. Krok

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usunąć gniazda nasienne i pokrój na cienkie plastry. Orzechy laskowe posiekaj. Wszystko wymieszaj w misce z miodem i cynamonem.

3. Krok

Przygotuj posypkę. W misce połącz mąkę, masło i cukier. Ugnieć drobną kruszonkę i zostaw na boku.

4. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i równomiernie wyłóż nim dno i boki formy do pieczenia. Wyłóż na to nadzienie jabłkowe, a na wierzch posyp kruszonką.

5. Krok

Piekarnik wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut, aż kruszonka się zarumieni. Po upieczeniu pozostaw szarlotkę w formie do wystygnięcia, a następnie podawaj.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy