Szarlotka sypana
Pyszne i szybka szarlotka do popołudniowej kawusii https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2024/06/szarlotka-sypana.html
Składniki
CIASTO
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka kaszki manny
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE
- 1 1 2 kg jabłek
- 6 łyżek wody
- 1 mała łyżka cukru
DODATKOWO
- 150 g masła 82
- cukier puder do posypania ciasta
Najnowsze ulotki
Procedura
Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dolewamy wodę i dusimy do miękkości , dodajemy cukier który można pominąć (jeżeli jabłka są słodkie) , przekładamy na sitko .
Składniki na ciasto mieszamy w misce i dzielimy na 3 szklanki o pojemności 250 ml takiej samej co odmierzali składniki .
Formę (u mnie rant cukierniczy o wymiarach 18x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia a na dno wysypujemy równomiernie jedna z trzech części ciasta następnie wykładamy połowę jabłek (jeżeli jabłka mają dużo soku , odciskamy z ich nadmiaru) które delikatnie posypujemy cynamonem . Na wyłożone jabłka wykładamy równomiernie druga z trzech części ciasta . Na ciasto wykładamy pozostałe jabłka które również delikatnie posypujemy cynamonem. Na jabłka wysypujemy równomiernie resztę ciasta . Masło roztapiamy (tak by nie przypaliło się ) , ciepłe wylewamy na ciasto , następnie robimy wykałaczką dziurki by masło wpłynęło w głąb ciasta . Pieczemy w temperaturze 170° przez 50 do 60 minut . Następnie po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia .
Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem .