:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/9j4qSnVF32tDiZDDDtbX/360304f503a7b19218c6f54f6c113e.jpeg)
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Domowe syropy są bardzo popularne. Z pewnością są zdrowsze i smaczniejsze niż te ze sklepu. Przepis na tradycyjny syrop z czarnego bzu jest bardzo prosty i możliwy do wykonania w domowych warunkach.
Składniki
- 40 Rozkwit bazy
- 3 cytryna
- 1.3 kg cukier
- 21⁄2 l woda
- 1 Łyżeczka kwas cytrynowy
Najnowsze ulotki
Procedura
Wycisnąć sok z jednej cytryny, obrać dwie cytryny i pokroić je w krążki. Zagotować wodę i pozostawić do ostygnięcia.
Podczas gdy woda stygnie, należy odpowiednio oczyścić kwiaty czarnego bzu.
Wlej wodę do dużego rondla, dodaj kwiaty, sok z cytryny i cytryny pokrojone w plasterki. Przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny.
Przecedzić płyn (najlepiej przez gazę) do rondla i postawić na małym ogniu. Dodaj cukier i kwasek cytrynowy, doprowadź do wrzenia i pozwól cukrowi się rozpuścić, stale mieszając, aby uzyskać konsystencję syropu.
Gorący syrop przelać do butelek, szczelnie zamknąć i przechowywać w ciemnym miejscu.