Źródło: Pixabay: jamstraightuk
Świąteczny chleb
Święta po prostu nie byłyby takie same bez tradycyjnego, aromatycznego, pysznego świątecznego chleba. Ten przepis zawiera wszystkie składniki idealnego świątecznego chleba, łącznie z prostymi do wykonania instrukcjami od wyrabiania do pieczenia. Smacznego gotowania!
Składniki
Ciasto
- 500 g Mąka pszenna
- 1 pakiet drożdże suszone
- 150 ml mleko
- 75 g cukier
- 1 szczypta sól
- 2 jajko
- 100 g masło
Nadzienie
- 200 g Mielone orzechy włoskie
- 100 g cukier
- 1 łyżeczka Cynamon
- 100 ml mleko
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj ciasto, mieszając wszystkie składniki, a następnie pozostaw do wyrośnięcia przez 1-2 godziny.
Podczas gdy ciasto rośnie, przygotuj farsz, mieszając zmielone orzechy, cukier, cynamon i mleko, a następnie odstaw.
Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na dużą prostokątną formę, a następnie równomiernie nałóż nadzienie.
Zwij ciasto od długiego boku, przekrój je na pół wzdłuż, a następnie spleć obie części.
Umieść bułkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 30-40 minut.