REKLAMA
Źródło: benedek from Getty Images Signature
Świąteczne wypieki Linzer
Przepis na tradycyjne świąteczne ciasto linzer, które robię razem z moimi dziećmi.
REKLAMA
Składniki
porcje
50
- 400 g Zwykła mąka
- 200 g cukier puder
- 250 g Masło
- 2 kawałek jajka
- 1 kawałek cukier waniliowy
- Sok i skórka z cytryny
- 150 g Zacięcie
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Zacznij od przygotowania wszystkich składników.
2. Krok
Najpierw wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj posiekane masło, jajka, sok i skórkę z cytryny.
3. Krok
Wymieszaj mieszaninę i wyrób ciasto, które pozostaw w lodówce na pół godziny zawinięte w folię spożywczą.
4. Krok
Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra. Następnie wytnij ciastka - spód i górę. Górne krążki powinny mieć otwór w środku.
5. Krok
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 10-12 minut.
6. Krok
Po upieczeniu pozostawić ciastka do ostygnięcia, a następnie połączyć je z dżemem i posypać cukrem.