:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/GTgE_8o1pWHxa8R3teDm/4d7f88089bcad88fce15d3f1152e1f.jpeg)
Źródło: vm2002 from Canva
Świąteczne ciasto z cynamonem
Przepis na proste ciasto świąteczne z cynamonem i owocami.
Składniki
- 250 g Zwykła mąka
- 170 g Masło
- 100 g Cukier puder
- 3 kawałek jajka
- 1 łyżka Proszek do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki Mielony cynamon
- Sok i starta skórka z cytryny
- 200 g Owoce mieszane
Najnowsze ulotki
Procedura
Dokładnie wymieszaj mąkę, masło, cukier, jajka, proszek do pieczenia i sól. Zwykle robię to w robocie kuchennym, ale można to również zrobić ręcznie.
Ciasto powinno być miękkie i gładkie, a nie lepkie. Jeśli jest zbyt sztywne, dodaj trochę mleka. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
Pozostaw ciasto w chłodnym miejscu na około godzinę.
Następnie dodać cynamon, skórkę z cytryny i sok. Można również użyć soku i skórki z pomarańczy, aby uzyskać inną wariację smakową.
Na koniec dodajemy pokrojone owoce. Ale uwaga, nie wszystkie owoce mają taką samą konsystencję i mogą sprawić, że ciasto będzie wilgotne, więc biorę to pod uwagę przy ich wyborze i przygotowaniu.
Przenieś ciasto do natłuszczonej i posypanej mąką formy do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180°C przez około 35-45 minut, ale sprawdź szpikulcem, czy ciasto jest upieczone.