REKLAMA
Źródło: YelenaYemchuk from Getty Images
Świąteczna zupa rybna
Przygotowywałam ten przepis na świąteczną zupę rybną niezliczoną ilość razy, jest to tradycyjna i niezbędna część naszych świąt Bożego Narodzenia.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 1 kg Głowy i ości ryb
- 2 kawałek marchew
- 2 kawałek Pietruszka
- 1 kawałek The Onion
- 3 zrnka papryka
- 3 kawałek goździki
- liść laurowy
- 100 ml Białe wino
- sól
- 2 l wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
120 min.
1. Krok
Dokładnie umyj głowy i ości ryb i umieść je w dużym garnku.
2. Krok
Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę i pietruszkę, cebulę, pieprz, goździki, liść laurowy, sól i wodę. Przykryć i gotować powoli przez około 1½ godziny.
3. Krok
Następnie przecedzić wywar przez drobne sito i wlać z powrotem do czystego garnka.
4. Krok
Dodaj białe wino i zamieszaj. Preferuję wino półwytrawne, ale pozwalam zupie się zagotować, aby alkohol z wina wyparował. W ten sposób zupa ma gładszy i bardziej wyrafinowany smak.
5. Krok
Świąteczna zupa rybna jest gotowa, wystarczy ją podać. Można doprawić solą do smaku.