Suszone jabłka w piekarniku
Suszone jabłka w piekarniku to idealne, zdrowe przekąski. Jest to również wspaniały sposób na wykorzystanie nadmiaru jabłek w sezonie. Suszone jabłka są słodkie i chrupiące, a ich przygotowanie w domu jest niezwykle proste.
Składniki
- kilka jabłek (ilość zależy od twojej piekarnika)
- cynamon (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Piekarnik nagrzej do 100 stopni Celsjusza.
Oprócz jabłek, na pewno przyda Ci się jeszcze mandolina albo bardzo ostre noże.
Jabłka myjemy, nie obieramy (chyba że bardzo chcesz). Kroimy na cienkie plasterki, starając się, żeby miały one podobną grubość.
Układamy plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy je posypać cynamonem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 4-5 godzin. Co jakieś czas warto jabłka przewracać, żeby równomiernie wyschły.
Po wyjęciu suszone jabłka powinniśmy jeszcze trochę poczekać, aż wystygną i dopiero wtedy zabierać się za chrupanie (bo po ostygnięciu są jeszcze bardziej chrupiące).
Przechowujemy w szczelnym słoiku.