REKLAMA

Suszone jabłka w piekarniku

Suszone jabłka w piekarniku to idealne, zdrowe przekąski. Jest to również wspaniały sposób na wykorzystanie nadmiaru jabłek w sezonie. Suszone jabłka są słodkie i chrupiące, a ich przygotowanie w domu jest niezwykle proste.

REKLAMA

Składniki

porcje
5
  • kilka jabłek (ilość zależy od twojej piekarnika) Dodano do
  • cynamon (opcjonalnie) Dodano do
REKLAMA

Procedura

300 min.
1. Krok

Piekarnik nagrzej do 100 stopni Celsjusza.

2. Krok

Oprócz jabłek, na pewno przyda Ci się jeszcze mandolina albo bardzo ostre noże.

3. Krok

Jabłka myjemy, nie obieramy (chyba że bardzo chcesz). Kroimy na cienkie plasterki, starając się, żeby miały one podobną grubość.

4. Krok

Układamy plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możemy je posypać cynamonem.

5. Krok

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 4-5 godzin. Co jakieś czas warto jabłka przewracać, żeby równomiernie wyschły.

6. Krok

Po wyjęciu suszone jabłka powinniśmy jeszcze trochę poczekać, aż wystygną i dopiero wtedy zabierać się za chrupanie (bo po ostygnięciu są jeszcze bardziej chrupiące).

7. Krok

Przechowujemy w szczelnym słoiku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy