REKLAMA

Sushi z ogórkiem

Tradycyjne japońskie sushi w inspirowanej wariacji z chrupiącym dodatkiem świeżego ogórka. Idealne na przekąskę podczas spotkań ze znajomymi lub jako część sycącego obiadu. Można je podawać z klasycznymi dodatkami, jak sos sojowy, imbir marynowany czy pasta wasabi.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 2 łyżeczki cukru Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 2 algi nori Dodano do
  • 1 średni ogórek Dodano do
  • 1 łyżeczka sezamu Dodano do
  • sos sojowy, imbir marynowany wasabi do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Ryż do sushi dokładnie płuczemy aż do momentu, kiedy woda będzie przezroczysta.

2. Krok

W małym garnku umieszczamy ryż z 2,5 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż woda całkowicie się wchłonie.

3. Krok

W międzyczasie przygotowujmy tzw. sushi-zu, czyli mieszankę octu, soli i cukru. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia cukru.

4. Krok

Gdy ryż jest gotowy, dodajemy do niego sushi-zu i delikatnie mieszamy.

5. Krok

Ogórka kroimy w paski, usuwając gniazda nasienne.

6. Krok

Na maty do sushi kładziemy nori, na pół szklanki ryżu, uważamy, aby nie dociskać go za mocno. Na środek kładziemy paski ogórka.

7. Krok

Zwijamy matę w rulon, dociskając ją równomiernie.

8. Krok

Ostrym, mokrym nożem kroimy rolki na 10 równych kawałków.

9. Krok

Przed podaniem posypujemy sezamem.

10. Krok

Podajemy z sosem sojowym, imbirowym lub wasabi.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy