Sushi z ogórkiem
Tradycyjne japońskie sushi w inspirowanej wariacji z chrupiącym dodatkiem świeżego ogórka. Idealne na przekąskę podczas spotkań ze znajomymi lub jako część sycącego obiadu. Można je podawać z klasycznymi dodatkami, jak sos sojowy, imbir marynowany czy pasta wasabi.
Składniki
- 2 łyżeczki cukru
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 2 algi nori
- 1 średni ogórek
- 1 łyżeczka sezamu
- sos sojowy, imbir marynowany wasabi do podania
Najnowsze ulotki
Procedura
Ryż do sushi dokładnie płuczemy aż do momentu, kiedy woda będzie przezroczysta.
W małym garnku umieszczamy ryż z 2,5 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż woda całkowicie się wchłonie.
W międzyczasie przygotowujmy tzw. sushi-zu, czyli mieszankę octu, soli i cukru. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Gdy ryż jest gotowy, dodajemy do niego sushi-zu i delikatnie mieszamy.
Ogórka kroimy w paski, usuwając gniazda nasienne.
Na maty do sushi kładziemy nori, na pół szklanki ryżu, uważamy, aby nie dociskać go za mocno. Na środek kładziemy paski ogórka.
Zwijamy matę w rulon, dociskając ją równomiernie.
Ostrym, mokrym nożem kroimy rolki na 10 równych kawałków.
Przed podaniem posypujemy sezamem.
Podajemy z sosem sojowym, imbirowym lub wasabi.