REKLAMA

Sushi z ogórkiem

Tradycyjne japońskie sushi w inspirowanej wariacji z chrupiącym dodatkiem świeżego ogórka. Idealne na przekąskę podczas spotkań ze znajomymi lub jako część sycącego obiadu. Można je podawać z klasycznymi dodatkami, jak sos sojowy, imbir marynowany czy pasta wasabi.

REKLAMA

Składniki

porcje
20
  • 2 łyżeczki cukru Dodano do
  • 12 łyżeczki soli Dodano do
  • 2 algi nori Dodano do
  • 1 średni ogórek Dodano do
  • 1 łyżeczka sezamu Dodano do
  • sos sojowy, imbir marynowany wasabi do podania Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Ryż do sushi dokładnie płuczemy aż do momentu, kiedy woda będzie przezroczysta.

2. Krok

W małym garnku umieszczamy ryż z 2,5 szklanki wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż woda całkowicie się wchłonie.

3. Krok

W międzyczasie przygotowujmy tzw. sushi-zu, czyli mieszankę octu, soli i cukru. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia cukru.

4. Krok

Gdy ryż jest gotowy, dodajemy do niego sushi-zu i delikatnie mieszamy.

5. Krok

Ogórka kroimy w paski, usuwając gniazda nasienne.

6. Krok

Na maty do sushi kładziemy nori, na pół szklanki ryżu, uważamy, aby nie dociskać go za mocno. Na środek kładziemy paski ogórka.

7. Krok

Zwijamy matę w rulon, dociskając ją równomiernie.

8. Krok

Ostrym, mokrym nożem kroimy rolki na 10 równych kawałków.

9. Krok

Przed podaniem posypujemy sezamem.

10. Krok

Podajemy z sosem sojowym, imbirowym lub wasabi.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy