REKLAMA
Źródło: FB: Varenie a Pečenie je Radosť
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego
Przepis na niesamowity strudel jabłkowy z ciasta francuskiego, który upieczesz w mgnieniu oka.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 500 g Ciasto francuskie
- 4 szt jabłka
- 100 g Cukier
- 1 łyżeczka Mielony cynamon
- 1 szt białko jaja
- cukier puder
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Jeśli masz mrożone ciasto, rozmroź je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
2. Krok
W międzyczasie zetrzyj jabłka na grubej tarce i wymieszaj je z cukrem i cynamonem.
3. Krok
Rozwałkuj ciasto francuskie na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm.
4. Krok
Rozłóż masę jabłkową równomiernie na cieście, pozostawiając około 2,5 cm odstępu.
5. Krok
Ciasto francuskie zwinąć w rulon.
6. Krok
Posmaruj wierzch ciasta białkiem jajka.
7. Krok
Piec strudel jabłkowy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35-40 minut lub do momentu, gdy strudel będzie złotobrązowy.
8. Krok
Po upieczeniu strudel jabłkowy należy ostudzić przed podaniem i posypać cukrem pudrem.