Źródło: Pixabay
Staromodne włoskie risole zapiekane w piekarniku
Te pieczone w piekarniku Rissoles łączą mielone mięso z wyborem ziół i przypraw, a następnie pieką je do złotobrązowej perfekcji. W przeciwieństwie do tradycyjnej metody smażenia, pieczenie zmniejsza ilość oleju, dzięki czemu danie jest zdrowsze. Podawane z ulubionymi dodatkami, te risole zamienią zwykły obiad w wyjątkowy!
Składniki
- 500 gms Mielonej wołowiny lub jagnięciny
- 1 Drobno posiekana cebula
- 2 ząbki Czosnek, mielony
- 2 łyżki stołowe bułka tarta
- 1 jajko
- 1 łyżeczka Suszona pietruszka
- 1⁄4 łyżeczka pieprz cayenne
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki stołowe Olej roślinny (do szczotkowania)
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mieloną wołowinę, cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko, natkę pietruszki, pieprz cayenne, sól i pieprz.
Upewnij się, że wszystko jest dokładnie wymieszane. Rozwałkuj masę na okrągłe placki, mniej więcej wielkości piłek golfowych.
Ułóż risole na przygotowanej blasze do pieczenia.
Lekko spłaszcz każde rissole grzbietem łyżki, a następnie lekko posmaruj ich wierzch olejem roślinnym. Dzięki temu rissole nabiorą ładnego złotego koloru.
Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut lub do momentu, gdy risole będą dobrze zarumienione, a soki będą klarowne.
Po ugotowaniu wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
Podawać na ciepło z wybranymi sałatkami lub warzywami.