REKLAMA
Źródło: Canva
Spaghetti Bolognese
Spaghetti bolognese to prawdziwy klasyk kuchni włoskiej. Domowy, aromatyczny sos boloński.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1⁄2 kg mielonego mięsa wołowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 1⁄4 szklanki czerwonego wina
- 1 łyżeczka tymianku
- 1⁄2 łyżeczki oregano
- 1⁄4 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- 1⁄4 szklanki listków bazylii
- 400 g makaronu spaghetti
- starty parmezan do posypania
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia.
2. Krok
Dodaj mięso mielone i smaż przez około 5-7 minut, aż mięso się zarumieni.
3. Krok
Dodaj pomidory, wino, tymianek, oregano, cukier, sól i pieprz. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż sos zgęstnieje.
4. Krok
W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu.
5. Krok
Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
6. Krok
Ułożyć ugotowany makaron na talerzach i polać go sosem bolognese. Posypać startym parmezanem i bazylią.