REKLAMA

Źródło: konfikkonfik from Getty Images

Sos pomarańczowy

Przepis na sos pomarańczowy, który świetnie pasuje do dań mięsnych i rybnych.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 kawałek Pomarańcze Dodano do
  • 12 kubki Cukier Dodano do
  • 14 kubki wody Dodano do
  • 2 łyżki Masło Dodano do
  • Sól do przyprawiania Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj pomarańcze. Umyj pomarańcze, usuń skórkę, a następnie pokrój je na małe kawałki. Ważne jest, aby zachować sok, który wycieka podczas krojenia. Sok ten nada sosowi dodatkowy pomarańczowy smak.

2. Krok

Następnie powoli rozpuść cukier w wodzie w rondelku, aby uzyskać syrop. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodaj kawałki pomarańczy do mieszanki. Gotuj sos na średnim ogniu przez około 15 minut lub do momentu, aż będzie wystarczająco gęsty.

3. Krok

Gdy sos będzie gotowy (może nadal wydawać się nieco rzadki, ale zgęstnieje, gdy ostygnie), dodaj masło i odrobinę soli. Masło nada sosowi kremową konsystencję, a sól doskonale zrównoważy słodycz sosu. I gotowe! Sos jest gotowy do podania z ulubionym mięsem lub stekiem rybnym.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy