Źródło: FB: Lidové a netradiční recepty
Sos koperkowy z jajkiem
Ten przepis na sos koperkowy z jajkiem jest jednym z moich ulubionych. Tradycja sosu koperkowego sięga głębi kuchni czeskiej i została przygotowana przez mojego ojca, który był kucharzem. Myślę, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość i dobrej jakości koperek.
Składniki
- 50 g Masło
- 1 łyżka stołowa Gładka mąka
- 1 Łyżka Sole
- 1 Łyżka Cukier
- 4 szt jajko
- 50 g świeży koperek
- 150 ml Kremy
- 1 l wody
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Rozgrzej masło na patelni. Następnie dodaj mąkę na patelnię i zrób jasną zasmażkę.
Dodaj koperek na patelnię. Upewnij się, że koperek jest świeży, ponieważ naprawdę podkreśla smak sosu.
Dodaj wodę, sól i cukier i gotuj sos na małym ogniu przez około 20 minut. Od czasu do czasu mieszać. Dodaj śmietanę i pozwól sosowi bulgotać jeszcze przez kilka minut.
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Upewnij się, że jajka nie są rozgotowane, osobiście wolę bardziej miękkie żółtko, które pięknie łączy się z sosem.
Dodaj jajka do sosu i pozwól im się chwilę podgrzać. Następnie podawać z knedlami.