REKLAMA

Źródło: Pixabay

Sos grzybowy

Sos grzybowy to idealny dodatek do mięs, pierogów, klusek czy kopytek. W sezonie grzybowym można wykorzystać świeże grzyby, w pozostałym czasie można korzystać z suszonych.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g świeżych grzybów Dodano do
  • 1 The Onion Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 500 ml bulionu Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • natka pietruszki do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Jeżeli używamy suszonych grzybów, namaczamy je przez ok. 30 minut w ciepłej wodzie.

2. Krok

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.

3. Krok

Grzyby kroimy w paski lub drobno (w zależności od preferencji).

4. Krok

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia.

5. Krok

Do cebuli dodajemy grzyby i smażymy przez ok. 10 minut.

6. Krok

Po tym czasie dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty.

7. Krok

Zalewamy grzyby bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu.

8. Krok

Po tym czasie sos powinien zgęstnieć.

9. Krok

Przed podaniem, sos można posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy