Źródło: Pixabay
Sos grzybowy
Sos grzybowy to idealny dodatek do mięs, pierogów, klusek czy kopytek. W sezonie grzybowym można wykorzystać świeże grzyby, w pozostałym czasie można korzystać z suszonych.
Składniki
- 500 g świeżych grzybów
- 1 The Onion
- 2 łyżki masla
- 2 łyżki mąki
- 500 ml bulionu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Jeżeli używamy suszonych grzybów, namaczamy je przez ok. 30 minut w ciepłej wodzie.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Grzyby kroimy w paski lub drobno (w zależności od preferencji).
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zeszklenia.
Do cebuli dodajemy grzyby i smażymy przez ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy przez kolejne 2 minuty.
Zalewamy grzyby bulionem, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez ok. 15 minut na małym ogniu.
Po tym czasie sos powinien zgęstnieć.
Przed podaniem, sos można posypać drobno posiekaną natką pietruszki.