REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/Ar_PK1UfE5K9dMYrBAL1/f4fd6231f59ed54b96a6d9609235f3.jpeg)
Sos chrzanowy na gorąco
Najlepszy sos chrzanowy, przepis naszych babć i mam :)
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 3 łyżka stołowa mąka samozbrylająca
- 2 łyżka stołowa masło
- 0.6 l rosół
- 250 ml bita śmietana
- 4 łyżka stołowa Starty chrzan
- Sól
- cukier
- ocet
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Z mąki gładkiej i masła przygotowujemy zasmażkę w garnku.
2. Krok
Zalewamy bulionem i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 10-15 minut.
3. Krok
Dodamy śmietankę do ubijania i doprowadzimy do wrzenia. Pod koniec dodajemy starty chrzan i pozostawiamy na chwilę, żeby się gotowało.
4. Krok
Zdejmujemy sos z płyty i doprawiamy solą, cukrem i octem według smaku.
5. Krok
Podajemy gotowy sos klasycznie z knedlikiem i gotowanym mięsem wołowym, albo gotowanymi ziemniakami i wędzoną szynką lub gotowanym jajkiem.