REKLAMA

Sos chrzanowy na gorąco

Najlepszy sos chrzanowy, przepis naszych babć i mam :)

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 3 łyżka stołowa mąka samozbrylająca Dodano do
  • 2 łyżka stołowa masło Dodano do
  • 0.6 l rosół Dodano do
  • 250 ml bita śmietana Dodano do
  • 4 łyżka stołowa Starty chrzan Dodano do
  • Sól Dodano do
  • cukier Dodano do
  • ocet Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Z mąki gładkiej i masła przygotowujemy zasmażkę w garnku.

2. Krok

Zalewamy bulionem i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 10-15 minut.

3. Krok

Dodamy śmietankę do ubijania i doprowadzimy do wrzenia. Pod koniec dodajemy starty chrzan i pozostawiamy na chwilę, żeby się gotowało.

4. Krok

Zdejmujemy sos z płyty i doprawiamy solą, cukrem i octem według smaku.

5. Krok

Podajemy gotowy sos klasycznie z knedlikiem i gotowanym mięsem wołowym, albo gotowanymi ziemniakami i wędzoną szynką lub gotowanym jajkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy