REKLAMA
Źródło: Pixabay
Sos boloński do spaghetti z mięsa mielonego
Pyszny sos boloński do spaghetti z mięsa mielonego.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g Mielona wieprzowina
- 200 g Pancetta
- 1 Kawałki The Onion
- 2 Kawałki marchew
- 2 kawałek łodygi selera
- 1 Przecier pomidorowy
- 200 ml białe wino wytrawne
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
80 min.
1. Krok
Pokrój pancettę na małe kawałki i usmaż w naczyniu żaroodpornym na oliwie z oliwek.
2. Krok
Dodaj posiekaną cebulę, marchewkę, seler i smaż razem, aż warzywa będą złotobrązowe.
3. Krok
Następnie dodaj mięso mielone i wymieszaj je z pozostałymi składnikami, aż do całkowitego zrumienienia.
4. Krok
Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek, przecier pomidorowy, białe wino i dopraw solą i pieprzem. Następnie wymieszaj wszystko razem.
5. Krok
Przykryj zapiekankę i gotuj sos bolognese na małym ogniu przez około półtorej godziny. W razie potrzeby dolać wody.
6. Krok
Gotowy sos bolognese podawać ze spaghetti.