REKLAMA
Źródło: udra from Getty Images
Sok z kiszonego buraka
Zdrowy i pełen witamin napój, idealny na zimowe dni. Właściwości prozdrowotne kiszonego buraka są dobrze znane – jest źródłem probiotyków, poprawia trawienie, wzmacnia odporność. Przygotowany sok jest wyjątkowo smaczny, a przy tym prosty do przygotowania.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 500 g kiszonego buraka
- 1 sztuka cytryna
- 2 łyżki miodu
- 1 litry wody
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Pokrój kiszone buraki na mniejsze kawałki, wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
2. Krok
Po ugotowaniu, wystudź buraki do temperatury pokojowej.
3. Krok
Po ostygnięciu, przełóż buraki do blendera, dodaj sok z cytryny i miód. Zblenduj na gładki sok.
4. Krok
Przecedź sok przez sitko aby się pozbyć resztek buraka.
5. Krok
Sok z kiszonego buraka jest gotowy do podania. Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka dni.