Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=Nt1bLP0nx5o&ab_channel=Stilgar
Soczysty Devolay z masłem
Soczysty Devolay z masłem to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Składają się one z filetów z kurczaka nadziewanych szynką, serem i pieczarkami, a następnie obtaczanych w mące, jajku i tartej bułce.
Składniki
- 4 plastry filetów z kurczaka
- 4 plasterki szynki
- 4 plasterki sera żółtego
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki masla
- sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny (do smażenia)
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozbij filety z kurczaka, aby były cieńsze i bardziej równomierne.
Na każdym kawałku kurczaka umieść plasterek szynki i plasterek sera żółtego. Zwiń filety wokół szynki i sera, tworząc małe roladki.
Ubij jajka w misce i dopraw solą i pieprzem.
W jednej misce umieść bułkę tartą.
Przełóż każdą roladkę z kurczaka najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej, dokładnie obtaczając.
W dużym płaskim garnku lub patelni rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
Na rozgrzany olej połóż devolay i smaż z obu stron na złoty kolor. Upewnij się, że kurczak jest dobrze ugotowany w środku.
Gdy devolay będą gotowe, wyjmij je z patelni i odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju.
W małym garnuszku rozpuść masło na małym ogniu.
Na talerzu podawczym ułóż smażone devolay i polej każde masłem.
Możesz podać je jako danie główne lub dodatek do sałatek lub ziemniaków.