Soczysta wieprzowa eskalopka
Eskalopka wieprzowa zrobiona na talerzu na stole to szybkie i smaczne danie, które można przygotować w zaledwie pół godziny. Soczysta i delikatna wieprzowina jest gotowana w aromatycznych przyprawach, a następnie smażona. Podawana jest na talerzu z dodatkiem ulubionych warzyw lub sałatki.
Składniki
- 4 plastry schabu wieprzowego
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju roślinnego lub masła klarowanego do smażenia
- Plastry cytryny i świeże zioła do dekoracji (opcjonalne)
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj trzy misełki. W jednej wymieszaj mąkę, sól i pieprz. W drugiej roztrzep jajka. W trzeciej umieść bułkę tartą.
Każdy plaster schabu delikatnie rozbij tłuczkiem do mięsa, aż osiągnie grubość około 1 cm.
Następnie obtaczaj plastry mięsa w kolejności: mąka (lekko strząsając nadmiar), jajko i bułka tarta. Upewnij się, że cała powierzchnia mięsa jest równomiernie pokryta każdym składnikiem.
Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny lub masło klarowane na średnim ogniu.
Smaż eskalopki po 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złote i chrupiące. Możesz smażyć po dwa plastry naraz, jeśli na patelni jest wystarczająco dużo miejsca. Możesz również użyć dwóch patelni, aby przyspieszyć proces smażenia.
Po usmażeniu, wyjmij eskalopki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj eskalopki wieprzowe od razu, jeszcze ciepłe. Możesz je udekorować plasterkami cytryny i świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki lub kolendra.