Snickers rolada
Jeśli kochasz karmel, ta rolada to coś dla ciebie.
Składniki
Korpus
- 5 jajko
- 150 g cukier
- 120 g mąka zwykła specjalna
- 20 g kakao
Słony karmel
- 80 g masło o temperaturze pokojowej
- 200 g cukier
- 140 ml śmietany kremowej
- sól
Krem
- Trochę Amareta
- Orzeszki ziemne
- 400 ml Mleka
- 1 Dodatkowy karmelowy pudding
- do smaku cukier
- 50 g śmietanki kremowej
- 80 g kwaśna śmietana
Zapał
- 100 g bita śmietana
- 80 g czekolada
- Orzeszki ziemne
Najnowsze ulotki
Procedura
Podgrzewamy piekarnik do 200 °C. Jajka z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach przez około 10 minut. Do jajecznej mieszanki przesiewamy mąkę i kakao, a następnie delikatnie mieszamy chlebkiem. Mieszankę równomiernie rozprowadzamy na blachę (38 x 30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia, i pieczemy przez około 7-10 minut, w zależności od pieca. Po upieczeniu górną stronę nori przykrywamy innym papierem do pieczenia, zwijamy i pozwalamy ostudzić.
Słony karmel: Cukier mieszamy na średnim ogniu, aż rozpuści się w płynny karmel. Następnie dodajemy masło i pozostawiamy do całkowitego rozpuszczenia. Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy na umiarkowanym ogniu. Dodajemy sól, mieszamy i przechowujemy w słoiku, gdzie będzie nam służył przez dłuższy czas
Krem karmelowy przygotowujemy jak klasyczny budyń zgodnie z instrukcjami. Po gotowaniu nałożyć na wierzch kremu folię spożywczą i pozwolić trochę ostygnąć. Następnie ubić śmietanę, bitą śmietanę i ewentualnie cukier według smaku.
Roladę studzić, posmarować nieco Amaretto, słonymi karmelami, posypać orzechami ziemnymi i rozsmarować karmelowy krem. Roladę zwinąć.
Ganache przygotowujemy poprzez podgrzanie śmietany kremówki do momentu wrzenia, następnie zdejmujemy ją z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Ganache wylewamy na roladę i posypujemy posiekanymi orzechami arachidowymi.