:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/bg73wLmycKB9RGgyKbSh/96ac548171731373cb42a1376d2451.jpeg)
Źródło: Alexandrs Samuilovs from Canva
Śmietanka do kawy
Ciasto z kremem kawowym robię od wielu lat. Włoskie ziarna kawy zapewniają mi najlepsze doznania kawowe, które doskonale uzupełnia cukier trzcinowy, a także dopełnia smak ciasta.
Składniki
- 2 Łyżki Kawa rozpuszczalna
- 2 Łyżki Gorąca woda
- 200 g Niesłodzone masło
- 200 g Cukier trzcinowy
- 2 Łyżki Kakao
- 1 Łyżki Rum do aromatyzowania
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotuj kawę: wymieszaj 2 łyżki kawy rozpuszczalnej z 2 łyżkami gorącej wody. Niech kawa ostygnie.
Ubij miękkie masło na pianę. Stopniowo dodawaj cukier trzcinowy i kontynuuj ubijanie, aż mieszanina stanie się kremowa i lekka. Na tym etapie ważne jest, aby bardzo dobrze ubić cukier, aby całkowicie się rozpuścił i nie nadał kremowi ziarnistej konsystencji.
Dodaj ostudzoną kawę i kakao. Rum jest opcjonalny, ale jeśli go dodasz, doda kremowi wspaniałego smaku.
Krem kawowy jest teraz gotowy do nałożenia na ciasto. Pamiętaj, że dobrym pomysłem jest umieszczenie kremu na chwilę w lodówce przed nałożeniem go na ciasto, aby był bardziej zwarty i łatwiejszy w obróbce.