REKLAMA

Źródło: Alexandrs Samuilovs from Canva

Śmietanka do kawy

Ciasto z kremem kawowym robię od wielu lat. Włoskie ziarna kawy zapewniają mi najlepsze doznania kawowe, które doskonale uzupełnia cukier trzcinowy, a także dopełnia smak ciasta.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 2 Łyżki Kawa rozpuszczalna Dodano do
  • 2 Łyżki Gorąca woda Dodano do
  • 200 g Niesłodzone masło Dodano do
  • 200 g Cukier trzcinowy Dodano do
  • 2 Łyżki Kakao Dodano do
  • 1 Łyżki Rum do aromatyzowania Dodano do
REKLAMA

Procedura

45 min.
1. Krok

Najpierw przygotuj kawę: wymieszaj 2 łyżki kawy rozpuszczalnej z 2 łyżkami gorącej wody. Niech kawa ostygnie.

2. Krok

Ubij miękkie masło na pianę. Stopniowo dodawaj cukier trzcinowy i kontynuuj ubijanie, aż mieszanina stanie się kremowa i lekka. Na tym etapie ważne jest, aby bardzo dobrze ubić cukier, aby całkowicie się rozpuścił i nie nadał kremowi ziarnistej konsystencji.

3. Krok

Dodaj ostudzoną kawę i kakao. Rum jest opcjonalny, ale jeśli go dodasz, doda kremowi wspaniałego smaku.

4. Krok

Krem kawowy jest teraz gotowy do nałożenia na ciasto. Pamiętaj, że dobrym pomysłem jest umieszczenie kremu na chwilę w lodówce przed nałożeniem go na ciasto, aby był bardziej zwarty i łatwiejszy w obróbce.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy