REKLAMA

Źródło: zi3000 from Getty Images

Smażony karp

Smażony karp to danie, które przygotowuję szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia, ale także o każdej porze roku, kiedy chcemy poczęstować naszą rodzinę czymś naprawdę wyjątkowym.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kawałek średniej wielkości karp Dodano do
  • 200 g Gładka mąka Dodano do
  • 3 kawałek jajko Dodano do
  • 250 g Bułka tarta Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • Cytryna do serwowania Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Najpierw oczyszczam karpia i dzielę go na porcje. Następnie solę i pieprzę każdy kawałek do smaku.

2. Krok

W kolejnym etapie mam przygotowane trzy miski - jedną z mąką, jedną z roztrzepanym jajkiem i jedną z bułką tartą. Każdy kawałek karpia obtaczam najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Ważne jest, aby karp był równomiernie pokryty. 3) Następnie rozgrzewam odpowiednią ilość oleju na patelni. Smażę karpia z obu stron na złoty kolor - zwykle zajmuje to 3-4 minuty z każdej strony. Usmażony karp powinien być pięknie chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku.

3. Krok

Podawać z cząstkami cytryny, które dodają potrawie pysznej świeżości.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy