:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/VdRI4J5HCNQqdP2UOI8s/f5ebc0e8d1d7f031935f4162f2c8ec.jpeg)
Źródło: zi3000 from Getty Images
Smażony karp
Smażony karp to danie, które przygotowuję szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia, ale także o każdej porze roku, kiedy chcemy poczęstować naszą rodzinę czymś naprawdę wyjątkowym.
Składniki
- 1 kawałek średniej wielkości karp
- 200 g Gładka mąka
- 3 kawałek jajko
- 250 g Bułka tarta
- sól i pieprz
- Olej do smażenia
- Cytryna do serwowania
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw oczyszczam karpia i dzielę go na porcje. Następnie solę i pieprzę każdy kawałek do smaku.
W kolejnym etapie mam przygotowane trzy miski - jedną z mąką, jedną z roztrzepanym jajkiem i jedną z bułką tartą. Każdy kawałek karpia obtaczam najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Ważne jest, aby karp był równomiernie pokryty. 3) Następnie rozgrzewam odpowiednią ilość oleju na patelni. Smażę karpia z obu stron na złoty kolor - zwykle zajmuje to 3-4 minuty z każdej strony. Usmażony karp powinien być pięknie chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku.
Podawać z cząstkami cytryny, które dodają potrawie pysznej świeżości.