REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sJ_zjh0rNVBYMcUK6o-d/23841275f8c52135db0ae095b29cef.jpeg)
Smażone cielęce wątróbki
Tradycyjna uczta dla miłośników potraw z wnętrzności
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 600 g Wątroba cielęca
- 150 g mąka samozbrylająca
- 4 jajko
- 400 g bułka tarta
- sól i pieprz
- 500 ml Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
25 min.
1. Krok
Oczyśćcie cielęcą wątrobę i pokrójcie na plastry, które delikatnie rozbijcie i osuszcie z soku.
2. Krok
Dopraw posiekaną wątróbkę solą, pieprzem i papryką. Tuż przed zawinięciem.
3. Krok
Otocz jak klasyczny kotlet schabowy w panierce z mąki, roztrzepanego jajka i bułki tartej. Następnie smaż w rozgrzanym oleju na 175°C przez około 10 minut.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sJ_zjh0rNVBYMcUK6o-d/f33a10a402ff59d951e7c7cd4e3f69.jpeg)
4. Krok
Po usmażeniu polej na końcu masłem i posól solą. Podawaj z wiedeńską sałatką ziemniaczaną i cytryną z kaparami.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/sJ_zjh0rNVBYMcUK6o-d/8898b85a0c835f0dec84ac25cddbc8.jpeg)