Źródło: FB: Varenie je radosť.
Słowackie pirohy
Kuchnia czeska zwraca szczególną uwagę na to tradycyjne słowackie danie, dlatego przedstawiamy przepis na słodkie pierogi z twarogiem.
Składniki
Ciasto:
- 500 g Gładka mąka
- 1 jajko
- 200 ml Gorąca woda
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g Twaróg
- 100 g Cukier
- 1 wanilia cukier
- 2 żółtka jaj
Polewa:
- 100 g Masło
- 100 g Bułka tarta
Najnowsze ulotki
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj jajka i stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i odstaw je przykryte ściereczką na około 20 minut.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Twarożek wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
Rozwałkować pozostałe ciasto na arkusz o grubości około 1 mm i wyciąć krążki o średnicy 7-8 cm.
Umieść łyżeczkę nadzienia na każdym krążku, posmaruj brzegi wodą i zamknij w trójkąt lub półksiężyc. Dobrze ściśnij brzegi, aby zapobiec wyciekaniu nadzienia.
Gotuj pierogi we wrzącej osolonej wodzie przez około 3-4 minuty.
Roztop masło na patelni i usmaż bułkę tartą na złoty kolor.
Ugotowane pierogi odcedzić, przełożyć na talerze i posypać bułką tartą.