REKLAMA

Źródło: FB: Varenie je radosť.

Słowackie pirohy

Kuchnia czeska zwraca szczególną uwagę na to tradycyjne słowackie danie, dlatego przedstawiamy przepis na słodkie pierogi z twarogiem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Ciasto:

  • 500 g Gładka mąka Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 200 ml Gorąca woda Dodano do
  • szczypta soli Dodano do

Nadzienie:

  • 500 g Twaróg Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • 1 wanilia cukier Dodano do
  • 2 żółtka jaj Dodano do

Polewa:

  • 100 g Masło Dodano do
  • 100 g Bułka tarta Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj jajka i stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i odstaw je przykryte ściereczką na około 20 minut.

2. Krok

W międzyczasie przygotować nadzienie. Twarożek wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.

3. Krok

Rozwałkować pozostałe ciasto na arkusz o grubości około 1 mm i wyciąć krążki o średnicy 7-8 cm.

4. Krok

Umieść łyżeczkę nadzienia na każdym krążku, posmaruj brzegi wodą i zamknij w trójkąt lub półksiężyc. Dobrze ściśnij brzegi, aby zapobiec wyciekaniu nadzienia.

5. Krok

Gotuj pierogi we wrzącej osolonej wodzie przez około 3-4 minuty.

6. Krok

Roztop masło na patelni i usmaż bułkę tartą na złoty kolor.

7. Krok

Ugotowane pierogi odcedzić, przełożyć na talerze i posypać bułką tartą.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy