Źródło: Timolina from Canva
Słone przekąski na halloween
Parówki zawinięte w ciasto francuskie to prosty, ale jednocześnie smakowity sposób na szybki posiłek. Przygotowywałam je wielokrotnie dla swoich dzieci, jako przekąskę na śniadanie lub prywatne imprezy. To pomysł na szybką przekąskę, która zawsze cieszy się dużym uznaniem.
Składniki
- 6 parówek
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sezam do posypania (opcjonalnie)
Najnowsze ulotki
Procedura
Zaczynam od rozmrożenia ciasta francuskiego, zawsze polecam robić to na kilka godzin wcześniej, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Parówki myję i osuszam.
Następnie ciasto kroję na paski, każdy o szerokości ok. 1 cm. Parówki zawijam w paski ciasta, zaczynając od jednego końca, a kończąc na drugim, tak aby stworzyć swego rodzaju \zawijasy\ z ciasta. Każdej parówce staram się poświęcić taką samą ilość ciasta, dzięki czemu wychodzą równomiernie upieczone i apetyczne.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Tymczasem ubijam jajko (koniecznie na puch!) i za pomocą pędzelka kulinarnego smaruję każdą z parówek. To genialny trick, żeby nadać parówkom złotego koloru i chrupiącej skórki! Jeśli lubicie, możecie jeszcze posypać parówki sezamem - u mnie w domu zawsze to robię, bo dodaje to fajnego chrupkości.
Parówki wstawiam do piekarnika na 15 minut (ale tutaj polecam obserwować, bo każdy piekarnik działa nieco inaczej). Po tym czasie powinny być pięknie zarumienione.
Podaję je na ciepło, choć z doświadczenia wiem, że zimne też smakują wyśmienicie. Idealne na śniadanie, piknik czy quick lunch. I uwaga - znikały u mnie z talerza w szybkości światła! Czas na ciebie!