REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/F51AHbBfoC2KXA6oF6Kx/e4182c5964c6bcde90a79dd70f6ef9.jpeg)
Źródło: dianazh from Getty Images
Słodko-kwaśne śliwki
Tradycyjny sezonowy przysmak, który zachwyci Cię swoim słodkim a zarazem delikatnie kwaśnym smakiem przez cały rok. Przepis jest prosty i nie wymaga wielu składników.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 2 kg śliwki
- 1 kg cukier
- 1⁄2 l woda
- 1 szt Goździki
- 2 szt Cynamon
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
2. Krok
Do garnka dodajemy cukier, wodę, goździki i cynamon i pozwalamy im się zagotować.
3. Krok
Do wrzącego syropu dodajemy śliwki i gotujemy przez 15 minut.
4. Krok
Gorące śliwki wkładamy do podgrzewanych kieliszków, zalewamy syropem i natychmiast zamykamy.
5. Krok
Pozostawiamy zamknięte śliwki do całkowitego ostygnięcia i przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.