REKLAMA
Źródło: bhofack2 from Getty Images
Słodkie i pikantne pestki dyni
Prażone pestki dyni, które można spożywać samodzielnie lub na przykład w jogurcie.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 Puchar Pestki dyni
- 2 Łyżki Miód
- szczypta soli
- 1 Łyżka Ekstrakt waniliowy
- 1⁄2 łyżki Cynamon
- Szczypta gałki muszkatołowej
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W międzyczasie w misce wymieszaj pestki dyni, miód, sól, ekstrakt waniliowy, cynamon i gałkę muszkatołową, aż wszystkie nasiona będą dobrze pokryte.
2. Krok
Rozłóż nasiona równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 20 minut, aż nasiona nabiorą pięknego złotego koloru. Należy jednak uważnie je obserwować, aby się nie przypaliły.
3. Krok
Na koniec pozwól im ostygnąć. Można je jeść samodzielnie jako szybką przekąskę lub posypać nimi jogurt lub owsiankę.