REKLAMA

Źródło: Canva

Słodki chleb z wielkanocnym króliczkiem

Przygotuj nieszablonowy wielkanocny słodki biszkopt, który zachwyci swoim przeuroczym wyglądem, a przede wszystkim nieodpartym smakiem.

REKLAMA
Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Przepis można znaleźć w tym artykule

Ciasta na Wielkanoc - Tradycyjne i nowoczesne przepisy!

Składniki

porcje
10

Ciemne ciasto dla króliczków

  • 100 g zmiękczone masło Dodano do
  • 4 łyżki cukier puder Dodano do
  • 1 łyżeczka pasta waniliowa Dodano do
  • 2 jajko Dodano do
  • 40 ml mleko pełne Dodano do
  • 120 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 6 g proszek do pieczenia Dodano do
  • 2 łyżki kakao holenderskie Dodano do

Ciasto jasne

  • 200 g zmiękczone masło Dodano do
  • 120 g cukier puder Dodano do
  • 1 łyżeczka pasta waniliowa Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
  • 200 g mąka samozbrylająca Dodano do
  • 1 proszek do pieczenia Dodano do
  • 3 łyżki Mieszanka mielonych migdałów Dodano do
  • 150 ml mleko Dodano do

Dodatkowo

  • Masło do posmarowania blachy i formy Dodano do
  • Gładka mąka do wyłożenia blachy i formy Dodano do
REKLAMA

Procedura

85 min.
1. Krok

Ciemne ciasto dla króliczków: Rozgrzej piekarnik do 180°C góra/dół. Zmiękczone masło umieścić w misce i wymieszać z cukrem pudrem i łyżeczką pasty waniliowej. (Możesz też użyć paczki cukru waniliowego lub kilku kropel esencji waniliowej). Osobno ubić jajka i mleko razem i dodać do masy. Na końcu dodać do miski suche składniki i wymieszać razem.

2. Krok

Małą blachę (35cmx24cm) wysmarować masłem, oprószyć mąką i wylać ciemne ciasto, wygładzając je szpatułką. Piec przez 15 minut i ze schłodzonej blachy wycinać króliczki.

3. Krok

Ciasto jasne: W misce wymieszać masło z cukrem i łyżeczką pasty waniliowej. Dodajemy jajka i ubijamy do uzyskania gładkiej i puszystej masy. W innej misce wymieszaj ze sobą suche składniki takie jak mąka, proszek do pieczenia i migdały. Wymieszać z mieszanką mąki, a na koniec dodać mleko. Wymieszać za pomocą szpatułki.

4. Krok

Przygotować formę do chleba biskupiego, wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Na spód wylać jedną trzecią jasnego ciasta i ułożyć w rzędzie zajączki z ciemnego ciasta. Pozostałe ciasto wlać do formy i piec w tej samej temperaturze przez pół godziny. Polecam sprawdzić drewnianym szpikulcem i w razie potrzeby zostawić do pieczenia jeszcze 5-10 minut.

5. Krok

Wystudzony chlebek wielkanocny można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladowym ganache. Smaczny wielkanocny zajączek zaskakuje na przekroju.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy