REKLAMA

Źródło: Ivanna Pavliuk from Canva

Śledzie z buraczkami

Śledzie z buraczkami to tradycyjne danie, które serwowane jest na wielu polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g filetów śledziowych Dodano do
  • 1 szkło octu Dodano do
  • 1 ks cebula Dodano do
  • 4 ks średnie buraczki Dodano do
  • 1 ks jabłko Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

Przygotuj buraki - umyj je, obierz, a następnie zetrzyj na grubej tarce.

2. Krok

Włóż do rondla, dodaj szczyptę soli i cukru i zalej wodą. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż buraki zmiękną. Odstawić do ostygnięcia.

3. Krok

Przygotuj śledzie - namocz je w zimnej wodzie przez 20 minut, a następnie odsącz i pokrój na małe kawałki.

4. Krok

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do śledzi. Zalej śledzie octem i odstaw na kilka minut.

5. Krok

Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodaj je do ostudzonych buraków. Następnie dodaj śledzie do buraków z cebulą i octem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Kolacja

2011 przepisy