REKLAMA
Źródło: Ivanna Pavliuk from Canva
Śledzie z buraczkami
Śledzie z buraczkami to tradycyjne danie, które serwowane jest na wielu polskich stołach podczas świąt Bożego Narodzenia.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 500 g filetów śledziowych
- 1 szkło octu
- 1 ks cebula
- 4 ks średnie buraczki
- 1 ks jabłko
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
150 min.
1. Krok
Przygotuj buraki - umyj je, obierz, a następnie zetrzyj na grubej tarce.
2. Krok
Włóż do rondla, dodaj szczyptę soli i cukru i zalej wodą. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż buraki zmiękną. Odstawić do ostygnięcia.
3. Krok
Przygotuj śledzie - namocz je w zimnej wodzie przez 20 minut, a następnie odsącz i pokrój na małe kawałki.
4. Krok
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do śledzi. Zalej śledzie octem i odstaw na kilka minut.
5. Krok
Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodaj je do ostudzonych buraków. Następnie dodaj śledzie do buraków z cebulą i octem.