Źródło: FB: Ciasta, ciasteczka i desery
Sernik z serków homogenizowanych
Klasyczny, aromatyczny sernik z dodatkiem serków homogenizowanych. Idealny na każdą okazję.
Składniki
Masa serowa:
- 600 g serków homogenizowanych waniliowych
- 300 g serków homogenizowanych naturalnych
- 2 galaretki cytrynowe
- 300 ml wody
Mus truskawkowy:
- 800 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
- 250 g gofrów
Najnowsze ulotki
Procedura
Masa serowa: rozpuścić galaretkę cytrynową we wrzącej wodzie. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia.
Serek waniliowy wymieszać z serkami naturalnymi i powoli wmieszać do zimnej, lekko zastygniętej galaretki cytrynowej. Mieszać do momentu połączenia składników.
Masę wstawić do lodówki do lekkiego stężenia - powinna mieć konsystencję budyniu.
Dno blaszki do pieczenia wyłożyć waflami.
Wylej masę budyniową na wafle.
Wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Mus truskawkowy: truskawki umyć. Zmiksować je na gładką piankę.
Mrożone truskawki należy wcześniej rozmrozić.
Wlać pianę do rondelka i podgrzać. Zdjąć gorącą piankę z ognia i rozpuścić w niej galaretkę truskawkową. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Ostudzoną, lekko zgęstniałą piankę truskawkową wylać na masę twarogową.
Przechowywać w lodówce.