Sernik z owocową polewą
A dla tych, którzy woleć świeże owoce desery, tutaj mamy również sernik z owocową polewą.
Składniki
Podstawa
- 150 g ciastka
- 80 g masło
Krem
- 500 g twaróg drobny
- 350 g mascarpone
- 250 g kwaśna śmietana
- 2 jajko
- 70 g cukier puder
- 1 opakowanie Waniliowy cukier
- Mielona wanilia
- 2 łyżka stołowa Proszek do budyniu wanilia
Tekst
- 250 g Mrożone owoce miałam mieszankę leśną z wiśniami
- 1⁄2 Pakiet Golden cob (proszek)
- 50 ml woda
- 1 opakowanie Cukier waniliowy
- 1 łyżka stołowa Miód
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozdrabniamy ciasteczka. Dodajemy masło pokojowej temperatury i ponownie miksujemy. Wysypujemy na dno okrągłej formy (24cm), wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy do dna. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 7-10 minut.
Serek twarogowy, mascarpone i śmietana krótko ucieramy. Stopniowo dodajemy jajka, proszek do budyniu i cukier i wszystko mieszamy, aby składniki się połączyły. Krem wlewamy na uprzednio upieczony spód i pieczemy w temperaturze 155 stopni przez około godzinę. Podczas pieczenia cheesecake, na dnie piekarnika umieszczam blachę z wodą. Po upieczeniu pozwalamy ciastu serowemu ostygnąć w uchylonym piekarniku co najmniej pół godziny, dopiero potem wyjmujemy go z piekarnika.
Owoce gotujemy ze słodzikiem. Następnie je blendujemy. Złoty kłos mieszamy w wodzie i dodajemy do puree owocowego. Podczas ciągłego mieszania gotujemy do zgęstnienia.
Gotową polewę równomiernie rozsmarowujemy na ostudzony sernik. Odstawiamy na noc do lodówki.