Źródło: Youtube
Sernik z mlekiem w proszku
Sernik z mlekiem w proszku to pyszne i łatwe do zrobienia ciasto, którego głównym składnikiem jest mielony biały ser. Dzięki dodatkowi mleka w proszku, sernik jest bardzo kremowy i puszysty.
Składniki
- 1 kg sera białego mielonego
- 200 g mleka w proszku
- 1 szkło cukru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 Łyżka mąki pszennej
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Wymieszaj ser biały mielony, mleko w proszku, cukier i jajka na gładką masę.
2. Dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę pszeniczną i dokładnie wymieszaj.
3. W osobnej misce wymieszaj rozpuszczone masło, śmietanę i mleko. Następnie dodaj do masy serowej i dobrze wymieszaj.
4. Przełóż masę do formy o średnicy około 26-28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 60-70 minut, aż sernik nabierze złotego koloru i będzie w środku dobrze ścięty.
6. Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.