REKLAMA
Źródło: FB: Varenie je radosť
Sernik z białkiem
Sernik z pianą z białek jest u nas bardzo popularnym ciastem.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Kosz
- 250 g mąka zwykła specjalna
- 100 g cukier
- 125 g masło
- 1 szt jajko
- 1 szt Proszek do pieczenia
Farsz
- 500 g Twaróg
- 100 g cukier
- 1 szt cukier waniliowy
- 2 szt żółtki
Śnieg
- 2 szt białka
- 2 łyżka stołowa cukier
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Nagrzej piekarnik do 180 ° C. W dużej misce wymieszaj surowce na ciasto. Wyrobić ciasto z mieszaniny i nacisnąć je na dno i boki natłuszczonej formy do tarty.
2. Krok
Aby przygotować nadzienie, wymieszaj twarożek, cukier, cukier waniliowy i żółtka do gładkości. Rozprowadź nadzienie równomiernie na ciasto.
3. Krok
Ubij białka z 2 łyżkami stołowymi cukru na sztywną pianę. Pianę rozsmaruj na nadzienie.
4. Krok
Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez około 45 minut, czyli do momentu aż powierzchnia będzie pięknie złocista. Pozwól ciastu wystarczająco wystygnąć przed podaniem.