Sernik wiśniowy
Słynne ciasto
Składniki
Ciasto
- 300 g Lekkie herbatniki
- 140 g roztopione masło
Krem
- 700 g świeży ser do smarowania
- 200 g cukier kryształ
- 25 g Mąka
- 175 g kwaśna śmietana
- 3 jajko
- 2 żółtko
- 90 ml sok z cytryny
- 1 starta skórka z cytryny
Warstwa wiśni
- 300 g Mrożone wiśnie
- 50 g cukier kryształ
- 8 g Skrobia
- 2 łyżki woda
- 1 Łyżka Mielony cynamon
Najnowsze ulotki
Procedura
Pokruszyć herbatniki, wymieszać z roztopionym masłem.
Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia. Wciśnij mieszankę herbatników na dno formy i piecz w temperaturze 165 stopni przez 10 minut.
Wymieszać świeży ser z cukrem i mąką. Dodać śmietanę, sok z cytryny, skórkę. Dodawać jajka po jednym na raz.
Formę z ciastem przykryć folią i umieścić w głębszej blaszce. Wlej gorącą wodę na blachę do pieczenia.
Wylej masę serową na ciasto. Piec przez 75 minut w temperaturze 150 stopni. Po 75 minutach pozostaw sernik w piekarniku na kolejne 30 minut. Po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki.
Podgrzać wodę, cukier, skrobię i cynamon. Dodać wiśnie i gotować do zgęstnienia, około 10 minut. Wylać masę wiśniową na sernik (ostrożnie, nie gorącą) i ponownie ostudzić.