REKLAMA

Sernik wiśniowy

Słynne ciasto

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Ciasto

  • 300 g Lekkie herbatniki Dodano do
  • 140 g roztopione masło Dodano do

Krem

  • 700 g świeży ser do smarowania Dodano do
  • 200 g cukier kryształ Dodano do
  • 25 g Mąka Dodano do
  • 175 g kwaśna śmietana Dodano do
  • 3 jajko Dodano do
  • 2 żółtko Dodano do
  • 90 ml sok z cytryny Dodano do
  • 1 starta skórka z cytryny Dodano do

Warstwa wiśni

  • 300 g Mrożone wiśnie Dodano do
  • 50 g cukier kryształ Dodano do
  • 8 g Skrobia Dodano do
  • 2 łyżki woda Dodano do
  • 1 Łyżka Mielony cynamon Dodano do
REKLAMA

Procedura

110 min.
1. Krok

Pokruszyć herbatniki, wymieszać z roztopionym masłem.

2. Krok

Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia. Wciśnij mieszankę herbatników na dno formy i piecz w temperaturze 165 stopni przez 10 minut.

3. Krok

Wymieszać świeży ser z cukrem i mąką. Dodać śmietanę, sok z cytryny, skórkę. Dodawać jajka po jednym na raz.

4. Krok

Formę z ciastem przykryć folią i umieścić w głębszej blaszce. Wlej gorącą wodę na blachę do pieczenia.

5. Krok

Wylej masę serową na ciasto. Piec przez 75 minut w temperaturze 150 stopni. Po 75 minutach pozostaw sernik w piekarniku na kolejne 30 minut. Po ostygnięciu wstawić na noc do lodówki.

6. Krok

Podgrzać wodę, cukier, skrobię i cynamon. Dodać wiśnie i gotować do zgęstnienia, około 10 minut. Wylać masę wiśniową na sernik (ostrożnie, nie gorącą) i ponownie ostudzić.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy