REKLAMA

Źródło: FB: gotuję z przyjacielem TERMOMIX TM6

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński to przepyszny deser, który zachwyci każdego łasucha. Jego kremowa konsystencja i subtelny smak najwyższej jakości sera twarogowego od razu przenoszą nas do słynnej wiedeńskiej cukierni.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto

  • 250 g mąki Dodano do
  • 150 g cukru Dodano do
  • 1 szkło masla Dodano do
  • 1 sztuka jajko Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

Nadzienie serowe

  • 750 g sera twarogowego Dodano do
  • 5 Sztuka jajek Dodano do
  • 1 szkło cukru Dodano do
  • 2 łyżki mąki Dodano do
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostki masło i jajko. Zagniataj składniki, dopóki nie powstanie z nich jednolite ciasto. Następnie rozwałkuj je i wyłóż nim dno oraz boki formy do pieczenia.

2. Krok

Przygotuj nadzienie serowe. Ser twarogowy rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj do niego jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę, a następnie dokładnie wymieszać składniki. Gotowe nadzienie wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto.

3. Krok

Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik na kolejne 30 minut, aby ostygł. Po upieczeniu sernik powinien mieć złoty kolor i delikatnie pękać na powierzchni.

4. Krok

Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał. Przed podaniem posyp go cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy