Źródło: FB: gotuję z przyjacielem TERMOMIX TM6
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński to przepyszny deser, który zachwyci każdego łasucha. Jego kremowa konsystencja i subtelny smak najwyższej jakości sera twarogowego od razu przenoszą nas do słynnej wiedeńskiej cukierni.
Składniki
Ciasto
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 1 szkło masla
- 1 sztuka jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie serowe
- 750 g sera twarogowego
- 5 Sztuka jajek
- 1 szkło cukru
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostki masło i jajko. Zagniataj składniki, dopóki nie powstanie z nich jednolite ciasto. Następnie rozwałkuj je i wyłóż nim dno oraz boki formy do pieczenia.
Przygotuj nadzienie serowe. Ser twarogowy rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj do niego jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę, a następnie dokładnie wymieszać składniki. Gotowe nadzienie wyłóż na przygotowane wcześniej ciasto.
Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik na kolejne 30 minut, aby ostygł. Po upieczeniu sernik powinien mieć złoty kolor i delikatnie pękać na powierzchni.
Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał. Przed podaniem posyp go cukrem pudrem.