Źródło: Youtube
Sernik izaura na herbatnikach
Spróbuj przepisu na przepyszny sernik izaura. Przed podaniem, udekoruj sernik cukrem pudrem lub polej karmelem.
Składniki
Składniki na spód
- 250 g herbatników
- 100 g másla
Składniki na masę serową
- 500 g sera twarogowego
- 500 g sera ricotta
- 1 szkło cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Najnowsze ulotki
Procedura
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Wysmaruj formę o średnicy około 24 cm masłem i posyp bułką tartą.
2. Przygotuj spód: rozkrusz herbatniki w misce i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Przetrzyj całość przez sito, a następnie ugnieć dłonią i ułóż na dnie przygotowanej formy, wyrównując powierzchnię. Wstaw do lodówki, aby spód się zestalił.
3. Przygotuj masę serową: ser twarogowy przetrzyj przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Dodaj ser ricotta i cukier, mieszając do połączenia składników. Dodaj jajka, jedno po drugim, cały czas mieszając. Wymieszaj mąkę pszeniczną i ekstrakt z wanilii, dodaj do masy serowej i wymieszaj dokładnie.
4. Wyjmij formę z lodówki i wlej do niej masę serową. Wyrównaj powierzchnię.
5. Piecz sernik przez około 1 godzinę i 20 minut, aż zrobi się rumiany i wierzch zacznie pękać.
6. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie. Następnie schłódź go w lodówce przez co najmniej 4 godziny lub najlepiej przez całą noc.
7. Przed podaniem, udekoruj sernik świeżymi owocami, cukrem pudrem lub polej karmelem.