Schab w aromatycznym sosie kurkowym
Schab w sosie kurkowym to smaczne danie, które idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Bogaty smak mięsa idealnie łączy się z aromatem sosu z prawdziwków.
Składniki
- 800 g schabu
- 200 g prawdziwków
- 1 cebula
- 200 ml śmietany
- 100 ml białego wina (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- pęczek natki pietruszki
Najnowsze ulotki
Procedura
Schab kroimy na kotlety o grubości około 2cm, następnie delikatnie rozbijamy.
Kotlety doprawiamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na oleju na patelni. Przekładamy je do garnka.
Prawdziwki kroimy na plasterki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Wszystko razem smażymy na patelni, na której obsmażaliśmy mięso.
Po 5 minutach dodajemy do garnka z mięsem. Zalewamy winem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około godziny.
Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze kilka minut.
Na koniec potrawę posypujemy siekaną natką pietruszki.
Schab w sosie kurkowym podajemy z ziemniakami lub kaszą i surówką z kapusty.