REKLAMA

Źródło: Leung Cho Pan from Canva

Schab suszony

Schab suszony to jeden z moich ulubionych przepisów, przygotowywany w mojej rodzinie od pokoleń.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 2 kg schabu Dodano do
  • 100 g soli Dodano do
  • 50 g cukru Dodano do
  • 2 łyżeczki pieprzu Dodano do
  • 2 łyżeczki kminku Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 2 listy laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • 2 gałązki Rozmarynu Dodano do
REKLAMA

Procedura

360 min.
1. Krok

Najważniejszym krokiem w przygotowaniu schabu suszonego jest jak najdokładniejsze oczyszczenie mięsa z błony i tłuszczu. Uważaj, aby nie uszkodzić struktury mięsa.

2. Krok

Przygotuj mieszankę soli, cukru, pieprzu, kminku, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Dobrze wymieszaj wszystko razem.

3. Krok

Schab obtocz w przygotowanej mieszance, tak aby każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami. Przez cały ten czas pamiętaj, żeby mięso było dobrze przyprawione, to jest klucz do sukcesu.

4. Krok

Po obtoczeniu mięsa w przyprawach, umieść je w szczelnym pojemniku lub torebce i zostaw w lodówce na 3 dni. Co jakiś czas pamiętaj, aby przemieszać mięso, dzięki temu schab równomiernie nasiąknie przyprawami.

5. Krok

Po upływie 3 dni, schab wyjmij z lodówki, dokładnie oczyszczony z przypraw, zawieś w suchym i przewiewnym miejscu, a następnie zostaw na kolejne 3 dni do pełnego wysuszenia.

6. Krok

Po tym czasie schab jest gotowy do podania. Pamiętaj, że schab suszony najlepiej smakuje pokrojony na cienkie plastrówki. Podawaj go na przykład na śniadanie z chrupiącą bułką.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy