Źródło: Leung Cho Pan from Canva
Schab suszony
Schab suszony to jeden z moich ulubionych przepisów, przygotowywany w mojej rodzinie od pokoleń.
Składniki
- 2 kg schabu
- 100 g soli
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki kminku
- 2 zęby czosnku
- 2 listy laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- 2 gałązki Rozmarynu
Najnowsze ulotki
Procedura
Najważniejszym krokiem w przygotowaniu schabu suszonego jest jak najdokładniejsze oczyszczenie mięsa z błony i tłuszczu. Uważaj, aby nie uszkodzić struktury mięsa.
Przygotuj mieszankę soli, cukru, pieprzu, kminku, czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Dobrze wymieszaj wszystko razem.
Schab obtocz w przygotowanej mieszance, tak aby każdy kawałek mięsa był pokryty przyprawami. Przez cały ten czas pamiętaj, żeby mięso było dobrze przyprawione, to jest klucz do sukcesu.
Po obtoczeniu mięsa w przyprawach, umieść je w szczelnym pojemniku lub torebce i zostaw w lodówce na 3 dni. Co jakiś czas pamiętaj, aby przemieszać mięso, dzięki temu schab równomiernie nasiąknie przyprawami.
Po upływie 3 dni, schab wyjmij z lodówki, dokładnie oczyszczony z przypraw, zawieś w suchym i przewiewnym miejscu, a następnie zostaw na kolejne 3 dni do pełnego wysuszenia.
Po tym czasie schab jest gotowy do podania. Pamiętaj, że schab suszony najlepiej smakuje pokrojony na cienkie plastrówki. Podawaj go na przykład na śniadanie z chrupiącą bułką.