REKLAMA

Źródło: Pixabay

Schab po Wiedeńsku

Schab po Wiedeńsku to jedno z najbardziej klasycznych dań austriackiej kuchni, które zrobiło karierę na całym świecie. To soczyste mięso panierowane w bułce tartej i smażone na złoto jest proste do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczne.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 plastry schabu Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 100 g mąki Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 150 g bułki tartej Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Plastry schabu umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na mięso. Dopraw solą i pieprzem.

2. Krok

Trzy talerze przygotuj w następujący sposób: na pierwszym umieść mąkę, na drugim roztrzepane jajka, na trzecim bułkę tartą.

3. Krok

Każdy plaster schabu najpierw obtocz w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Upewnij się, że cały plaster jest dobrze pokryty.

4. Krok

Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, połóż plastry schabu i smaż do momentu, gdy będą złote z obu stron.

5. Krok

Upieczone kotlety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Krok

Podawaj schab po wiedeńsku z sałatką ziemniaczaną, lub z sałatką z kapusty kiszonej.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy