Źródło: Pixabay
Schab po Wiedeńsku
Schab po Wiedeńsku to jedno z najbardziej klasycznych dań austriackiej kuchni, które zrobiło karierę na całym świecie. To soczyste mięso panierowane w bułce tartej i smażone na złoto jest proste do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczne.
Składniki
- 4 plastry schabu
- sól i pieprz do smaku
- 100 g mąki
- 2 jajka
- 150 g bułki tartej
- Olej do smażenia
Najnowsze ulotki
Procedura
Plastry schabu umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na mięso. Dopraw solą i pieprzem.
Trzy talerze przygotuj w następujący sposób: na pierwszym umieść mąkę, na drugim roztrzepane jajka, na trzecim bułkę tartą.
Każdy plaster schabu najpierw obtocz w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Upewnij się, że cały plaster jest dobrze pokryty.
Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, połóż plastry schabu i smaż do momentu, gdy będą złote z obu stron.
Upieczone kotlety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawaj schab po wiedeńsku z sałatką ziemniaczaną, lub z sałatką z kapusty kiszonej.