REKLAMA

Źródło: Pixabay

Schab po Wiedeńsku

Schab po Wiedeńsku to jedno z najbardziej klasycznych dań austriackiej kuchni, które zrobiło karierę na całym świecie. To soczyste mięso panierowane w bułce tartej i smażone na złoto jest proste do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczne.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 plastry schabu Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 100 g mąki Dodano do
  • 2 jajka Dodano do
  • 150 g bułki tartej Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Plastry schabu umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na mięso. Dopraw solą i pieprzem.

2. Krok

Trzy talerze przygotuj w następujący sposób: na pierwszym umieść mąkę, na drugim roztrzepane jajka, na trzecim bułkę tartą.

3. Krok

Każdy plaster schabu najpierw obtocz w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Upewnij się, że cały plaster jest dobrze pokryty.

4. Krok

Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, połóż plastry schabu i smaż do momentu, gdy będą złote z obu stron.

5. Krok

Upieczone kotlety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

6. Krok

Podawaj schab po wiedeńsku z sałatką ziemniaczaną, lub z sałatką z kapusty kiszonej.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy