REKLAMA

Źródło: enzo4 via Adebe Stock

Scaloppine al Limone (eskalopki cielęce z cytryną)

Przepis na scaloppine al limone to jedno z moich ulubionych włoskich dań domowych. Sos cytrynowy jest cudownie cierpki i naprawdę podkreśla smak cielęciny. To świetne danie, które nie tylko dobrze smakuje latem ze względu na swoją lekkość, ale także wprawia w dobry nastrój w chłodniejsze dni.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 świeży Eskalopki cielęce Dodano do
  • 3 posiekany ząbek czosnku Dodano do
  • 1 duży Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok. Dodano do
  • 50 g masło Dodano do
  • 100 ml białe wino Dodano do
  • 25 g Mąka Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • Oliwa z oliwek do smażenia Dodano do
  • świeży rozmaryn do dekoracji Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Aby przygotować przepis na scaloppine al limone, najpierw dopraw eskalopki cielęce solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Obracanie mięsa w mące sprawi, że stanie się ono przyjemnie chrupiące i dobrze wchłonie późniejszy sos.

2. Krok

Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, a następnie smażyć eskalopki przez ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć kawałki mięsa z patelni i odstawić na bok.

3. Krok

Teraz rozgrzej masło na tej samej patelni. Smażyć na nim czosnek, aż zmieni kolor, co nada potrawie intensywny smak.

4. Krok

Dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia, zeskrobując resztki mięsa z dna patelni. Dzięki temu sos będzie pełen smaku.

5. Krok

Dodaj sok i skórkę z cytryny i doprowadź sos do wrzenia. Uważaj, aby nie dodać zbyt dużo soku z cytryny, sos powinien mieć tylko delikatny cytrusowy smak.

6. Krok

Włożyć eskalopki z powrotem na patelnię i zalać sosem. Dusić krótko, aż mięso będzie ugotowane, a sos zgęstnieje.

7. Krok

Udekoruj włoskie skaloppine al limone posiekanym rozmarynem i podawaj. Rozmaryn nadaje potrawie świeży smak i pięknie wygląda.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy