Źródło: enzo4 via Adebe Stock
Scaloppine al Limone (eskalopki cielęce z cytryną)
Przepis na scaloppine al limone to jedno z moich ulubionych włoskich dań domowych. Sos cytrynowy jest cudownie cierpki i naprawdę podkreśla smak cielęciny. To świetne danie, które nie tylko dobrze smakuje latem ze względu na swoją lekkość, ale także wprawia w dobry nastrój w chłodniejsze dni.
Składniki
- 4 świeży Eskalopki cielęce
- 3 posiekany ząbek czosnku
- 1 duży Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
- 50 g masło
- 100 ml białe wino
- 25 g Mąka
- sól i pieprz do smaku
- Oliwa z oliwek do smażenia
- świeży rozmaryn do dekoracji
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na scaloppine al limone, najpierw dopraw eskalopki cielęce solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące. Obracanie mięsa w mące sprawi, że stanie się ono przyjemnie chrupiące i dobrze wchłonie późniejszy sos.
Na dużej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek, a następnie smażyć eskalopki przez ok. 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Zdjąć kawałki mięsa z patelni i odstawić na bok.
Teraz rozgrzej masło na tej samej patelni. Smażyć na nim czosnek, aż zmieni kolor, co nada potrawie intensywny smak.
Dodaj białe wino i doprowadź do wrzenia, zeskrobując resztki mięsa z dna patelni. Dzięki temu sos będzie pełen smaku.
Dodaj sok i skórkę z cytryny i doprowadź sos do wrzenia. Uważaj, aby nie dodać zbyt dużo soku z cytryny, sos powinien mieć tylko delikatny cytrusowy smak.
Włożyć eskalopki z powrotem na patelnię i zalać sosem. Dusić krótko, aż mięso będzie ugotowane, a sos zgęstnieje.
Udekoruj włoskie skaloppine al limone posiekanym rozmarynem i podawaj. Rozmaryn nadaje potrawie świeży smak i pięknie wygląda.