Źródło: MSPhotographic from Getty Images
Salsa pomidorowa
Orzeźwiający i pikantny sos salsa jest idealny na lato. Doskonale pasuje do grillowanego mięsa, ale można go również używać jako farszu do tortilli.
Składniki
- 500 g świeże pomidory
- 1 szt The Onion
- 2 szt Czerwone papryczki chili
- 2 goździki Czosnek
- 2 łyżka stołowa sok z limonki
- 1 Garść świeża kolendra
- 1 łyżeczka sól
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotuj wszystkie składniki. Pomidory umyj i pokrój na małe kawałki. Cebulę i papryczki chilli również drobno pokrój. Czosnek oczyść i przeciśnij. Koriandrę posiekaj.
W rondlu na patelni podgrzej trochę oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj czosnek i chilli i smaż jeszcze minutę.
Teraz do garnka dodaj pokrojone pomidory i sok z limonki. Wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu na 15-20 minut, aż pomidory całkowicie się nie rozpadną.
Na koniec dodaj posiekany kolendra i dopraw solą według potrzeb. Wymieszaj i pozwól salsie gotować się jeszcze przez chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły.
Sos pomidorowy jest gotowy. Możesz podawać go ciepłego lub schłodzonego. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3-4 dni.