REKLAMA

Źródło: MSPhotographic from Getty Images

Salsa pomidorowa

Orzeźwiający i pikantny sos salsa jest idealny na lato. Doskonale pasuje do grillowanego mięsa, ale można go również używać jako farszu do tortilli.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g świeże pomidory Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 szt Czerwone papryczki chili Dodano do
  • 2 goździki Czosnek Dodano do
  • 2 łyżka stołowa sok z limonki Dodano do
  • 1 Garść świeża kolendra Dodano do
  • 1 łyżeczka sól Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotuj wszystkie składniki. Pomidory umyj i pokrój na małe kawałki. Cebulę i papryczki chilli również drobno pokrój. Czosnek oczyść i przeciśnij. Koriandrę posiekaj.

2. Krok

W rondlu na patelni podgrzej trochę oliwy z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj czosnek i chilli i smaż jeszcze minutę.

3. Krok

Teraz do garnka dodaj pokrojone pomidory i sok z limonki. Wymieszaj i pozostaw na średnim ogniu na 15-20 minut, aż pomidory całkowicie się nie rozpadną.

4. Krok

Na koniec dodaj posiekany kolendra i dopraw solą według potrzeb. Wymieszaj i pozwól salsie gotować się jeszcze przez chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły.

5. Krok

Sos pomidorowy jest gotowy. Możesz podawać go ciepłego lub schłodzonego. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3-4 dni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy