REKLAMA
Sałatka ze szpinakiem i boczkiem
Sałatka ze szpinakiem i podsmażonym boczkiem to zdrowe i pożywne danie. Doskonałe na lunch lub urozmaicenie kolacji. Szpinak, bogaty w witaminy i składniki mineralne, idealnie komponuje się ze smakiem boczku.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g boczku wędzonego
- 1 Czerwony cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Boczek pokrój w drobną kostkę i wyłóż na patelnię.
2. Krok
Smaż boczek na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i czosnek.
3. Krok
Gdy boczek jest już usmażony, dodaj do niego posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż wszystko razem przez kilka minut.
4. Krok
W międzyczasie umyj szpinak i osusz go. Przełóż go do dużej miski.
5. Krok
Kiedy boczek, cebula i czosnek są gotowe, dodaj je do szpinaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Krok
Na koniec polej sałatkę oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.