REKLAMA

Sałatka ze szpinakiem i boczkiem

Sałatka ze szpinakiem i podsmażonym boczkiem to zdrowe i pożywne danie. Doskonałe na lunch lub urozmaicenie kolacji. Szpinak, bogaty w witaminy i składniki mineralne, idealnie komponuje się ze smakiem boczku.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 200 g świeżego szpinaku Dodano do
  • 100 g boczku wędzonego Dodano do
  • 1 Czerwony cebula Dodano do
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Dodano do
  • 2 łyżki octu balsamicznego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Boczek pokrój w drobną kostkę i wyłóż na patelnię.

2. Krok

Smaż boczek na średnim ogniu, aż stanie się chrupiący. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i czosnek.

3. Krok

Gdy boczek jest już usmażony, dodaj do niego posiekaną cebulę i czosnek. Podsmaż wszystko razem przez kilka minut.

4. Krok

W międzyczasie umyj szpinak i osusz go. Przełóż go do dużej miski.

5. Krok

Kiedy boczek, cebula i czosnek są gotowe, dodaj je do szpinaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

6. Krok

Na koniec polej sałatkę oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy