Źródło: Dar1930 from Getty Images
Sałatka z selera z gruszką
Jestem wielkim fanem selera - posiada niepowtarzalny, lekko pikantny smak, który dodaje charakteru wielu różnym daniom. Ja lubię go najbardziej surowego, w sałatkach - jest chrupki i orzeźwiający. W moim przypadku ten przepis jest wyjątkowy, ponieważ kojarzy mi się z jesienią, kiedy seler i gruszki są najpiękniejsze. Gruszka dodaje tutaj delikatnej słodyczy, która świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami. Zdecydowanie polecam ten przepis na każdą porę roku!
Składniki
- 1 ks średniej wielkości seler
- 2 ks Dojrzałe gruszki
- sok z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 1⁄2 Objętość natki pietruszki
- 1 Garść orzechów włoskich
Najnowsze ulotki
Procedura
Na początku umyj i obierz seler. Następnie pokrój go w cienkie plastry, a potem w słupki lub kostkę. Używając specjalnej tarki lub robota kuchennego, możesz uzyskać jeszcze lepszy efekt i skrócić czas przygotowania.
Gruszki umyj, obierz i pokrój na cienkie plasterki. Polecam użyć do tego ostrzałki do warzyw, o ile taką posiadasz. Potraktuj je sokiem z cytryny, aby nie ciemniały.
Umyj natkę pietruszki, osusz i drobno posiekaj.
Orzechy włoskie upraż na suchej patelni, poczekaj aż ostygną, a następnie grubo posiekaj.
Teraz jest czas na wymieszanie wszystkich składników. Do miski wrzuć seler, gruszki, posiekaną pietruszkę i orzechy.
Całość skrop oliwą z oliwek, dopraw sól i pieprz do smaku, delikatnie wymieszaj.
Sałatka smakuje najlepiej po około 30 minutach od przyrządzenia, kiedy wszystkie składniki \się przegryzą\ Polecam jednak serwować ją zaraz po przygotowaniu, kiedy seler i gruszka są jeszcze chrupiące.